neděle 15. září 2013

KOUZLO UNIFORMY ANEB ROMANTIKA GALANTNÍCH ČASŮ



Nedávno jsme kvůli jedné zlomyslnosti hledal pro svůj facebook (https://www.facebook.com/jiri.kovarik.777, pokud jste to ještě nezaznamenali a máte zájem) autora jednoho rozmarně kouzelného a veleromantického obrazu s názvem Poslední úpravy a při googlování se na mne vyrojilo překvapivé množství obdobných děl, které mají v podtextu společné věci, okouzlení, jež budily v dívčích a ženských srdcích krásné uniformy (ach, kdeže loňské sněhy jsou) i zjevná kurtoazie (tedy dvorná zdvořilost) a galantnost, jež z těchto pláten doslova sálá. Ano, já vím, je to romantismus a čistý akademismus, žádná veledíla, která by pod slupkou erotiky (jako Fragonard) odhalovala lehkovážnost mravů (tak rozmarnou, kouzelnou, nebo zatraceníhodnou, to podle vašeho naturelu), nebo ji vysloveně pranýřovala (viz např. Hogarth, což navíc ukazuje rozdíl mezi francouzskou rozverností a anglickým puritánstvím, často skrývajícím ještě větší nemravnosti…). Pak mi napadlo, že tohle patří do zanedbávané rubriky art, tedy umění či kumšt, i do historizujícího okruhu revolučních, napoleonských a potažmo podobných válek, že se mlhu o rozšíření svých obzorů s vámi podělit a možná tak stvořit příspěvek, kde nebudete muset luštit písmenka a oko si přitom potěšíte. Zde jsou i s názvy a autory, pokud se mu je podařilo vypátrat.
Gioacchino Pagliei: Poslední úpravy
Gioacchino Pagliei: Galantní dragoun
Gioacchino Pagliei: V zahradě
Hippolyte Bellané: Husarovo adieu
Fréderic Soulacroix: Flirt
Ludwig Stutz: Flirt v zahradě
Fréderic Soulacroix: Důstojník a dáma
Téměř zapomenutý A. Secola poprvé...
Téměř zapomenutý A. Secola podruhé...
Léon Girardet
Ještě jednou Léon Girardet...
A Girardet potřetí, s poetickým názvem "Kroužky dýmu"
Attilio Simonetti: Opilec
Francois Brunery: Před přehlídkou
Ettore Simonetti
Něco víc ze života aneb H. Bellangé: Vojenské dvoření
Závěrem slavný Evrett Millais, Černý Brunšviščan, tedy loučení před odjezdem ke Quatre-Bras 16. června 1815...  Trochu smutku neuškodí...













2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, pane Kovaříku. Obraz Vámi pojmenovaný "Galantní zajetí" má na svědomí Attilio Simonetti, jmenuje se L'ubriaco (Opilec?) a je z roku 1877. Bez záruky. Díky za tradičně super článek :)

Jiří Kovařík řekl(a)...

Díky, doťuknu to tam... :-)