středa 14. srpna 2013

200.VÝROČÍ BITVY U CHLUMCE A PŘESTANOVA


PROJEKT AUSTERLITZ
CENTRAL EUROPEAN NAPOLEONIC SOCIETY

KULM 2013

Vedle Slavkova a Znojma je třetím místem významné události napoleonských válek na našem území Chlumec u Ústí nad Labem, resp. jeho široké okolí. V roce 2013 proběhnou 200. výročí událostí válečného roku 1813. Bitva u Chlumce, německy Kulm, je jednou z nejvýznamnějších bitev tažení. Protinapoleonská koalice Rakouska, Pruska a Ruska zde díky vítězství převzala strategickou iniciativu a zastavila se až na jaře následujícího roku v Paříži.

Akci pořádá Ústecký kraj, který vojensko-historický program svěřil společnosti AusterlitzPro, s.r.o., tradičnímu pořadateli vzpomínkových akcí u Slavkova. Vojensko-historická část programu tak bude díky podpoře Ústeckého kraje připravena dle standardů akcí Projektu Austerlitz a Středoevropské napoleonské společnosti. Následující pozvánka je určena jen pro oslovené vojensko-historické jednotky.

Vzpomínkové akce Kulm se zúčastní cca 800 členů Středoevropské napoleonské společnosti a jejích hostů v dobových uniformách; a také cca 40 koní a 15 děl. Cílem akce je připomenout významnou historickou událost, přiblížit obyvatelům a návštěvníkům regionu atmosféru a průběh válečných operací roku 1813, a mj. být, tak jako bitva před 200 lety, úvodem k „bitvě národů“, největší vzpomínkové akci roku, Lipsku (proběhne v polovině října).

V pátek odpoledne bude na zvoleném místě chlumeckého bojiště postaven stanový tábor. V sobotu září proběhnou dopoledne manévry jednotek, jejichž cílem bude příprava na hlavní bod programu – bitevní ukázku. Ta proběhne v sobotu odpoledne a její scénář bude inspirován průběhem historické bitvy. V neděli budou účastníci odjíždět a mohou využít volného programu k návštěvě historického bojiště a muzeí v Ústí nad Labem či Teplicích.


Sobota 31. srpna 2013
09:15 – 11:30           výcvik a manévry jednotek, příprava na bitvu
11:30 – 13:30           táborový život
13:30 – 16:00           pochod na bojiště, formování před bitvou
16:00 – 17:00           bitevní ukázka
17:00 – 17:15           závěrečné defilé
17:15 – …                pietní akt u hromadného hrobu (účast dobrovolná), návrat do tábora

Další akce s výročím související, opředevším ty, které pořádá Muzeum města Ústní nad Labem, naleznete v prolinku nadpisu článku.

Žádné komentáře: