neděle 14. října 2012

ČESKÝ KORZÁR VYPLUL...

Občas velmi rád upozorním, ať jsem už na to sám  upozorněn, nebo věc (knihu, výtvarné dílo, muziku, web...) objevím sám, a z tohohle důvodu bych vám rád představil podle mne zajímavé webové stránky, které se odvinuly od webu www.ceskycestovatel.cz (prolink na něj je v zajímavých webech v záhlaví). Díky jemu a s ním spojeným lidem jsem tu referoval o trojici útlých, leč krásně zpracovaných a obsahově velmi nabitých knížek Tygři sedmi moří (stačí si do lišty "Hledám" v záhlaví ťuknou "Tygři", ony ty články vypadnou...). Teď tito lidé (kteří jsou mimochodem spojeni s českou replikou brigy La Grace z druhé poloviny 18. století; zatraceně stojí zato prohlédnout si stránky http://www.lagrace.cz) spustili web Český korzár (http://ceskykorzar.cz/, prolink na něj je navíc v nadpisu).
Obsahem se rozebíhá do zajímavého a pro suchozemce dvojnásob přitažlivého čtení o mořích, lodích plachetních i bez plachet, převážně válečných a s důrazem na ty pirátské či korzárské.
    Měli byste na ten web kliknout i proto, že mě tam najdete na jednom snímku u kormidla HMS Victory (a rozhodně to není důvod, pro který prochází teď tato krasavice dlouhodobou restaurací...).
    Navíc si na tomto webu můžete v e-shopu prohlédnout a koupit produkci stejně obsahově i graficky skvěle vybavených knížek z edice Cestami historie. Její záběr je hodně široký, počínaje teutonskými rytíři (Řádu Panny Marie německého domu v Jeruzalémě) přes zmíněné Tygry po druhý svazek Zlověstných oceánů, věnovaný první polovině ponorkové války v 1. světové válce; další bude prý následovat, stejně jako čtvrtý svazek Tygrů sedmi moří, atd... U Zlověstných oceánů 2 jde opět o původní věc, přeloženou z angličtiny, byť jméno autora, Emmericha Hakwoorta, naznačuje spojitost s německými zeměmi. Těch 176 stran obsahuje opět neuvěřitelný počet obrázků i barevnou přílohu a kvalitu obsahu podporuje více než slušná bibliografie cízozemských, u nás povětšině zatraceně nedostupných titulů. Takže, pokud chcete vyplout na podmořské plavby a směřovat do vod ponorkové války zhruba do chvíle, než se stala neomezenou, máte možnost objevit dramatické příběhy počínaje potopením HMS Pathfinder či úspěchem Weddingenovy SM U9, která potopila během hodiny a čtvrt tři britské pancéřové křižníky (HMS Aboukir, HMS Hogue a HMS Cressy) a celý svět donutila brát dosud podceňovaní ponorkové nebezpečí víc než vážně...
   Takže přeji autorům korzárského webu šťastnou plavbu, vydavatelům knižní edice Cestami historie, ať jim zjevné nadšení vydrží, a přikládám jednu fotografii zmíněné La Grace...!

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ceskycestovatel.cz je takové příjemné zjevení a oživení. Jejich knihy mohu jen doporučit.Jak je napsáno v článku nejsou sice objemné,ale za to jsou pěkně zpracované s množstvím obrázků + jsou velmi levné.

To mi vnuklo možná kacířskou myšlenku:) Pane Kovaříku neuvažujete o tom,že by jste se spojil s Ceskycestovatelem a nabídnul mu spolupráci ? Nebo už jen pouze Akcent ?

A propo jak vůbec funguje komunikace resp.nabídka a poptávka ve vztahu autor - nakladatel.Vždycky mi to vrtalo hlavou. Je to tak,že nakladatel příjde za Vámi a řekne zhruba co by chtěl o co by byl zájem,nebo je to opačně vy dostanete nápad a pak uháníte nakladatele. :) Nebo to je mix obojího ?

Závěrem ještě jedna otázečka.Napoleon v Rusku 2 a Ludvík XIV budou ještě do vánoc ?

Přeji pěkný den. S pozdravem Tomáš Kopecký.

Jiří Kovařík řekl(a)...

Pro T. Kopeckého:
Dobrý den a dík za otázky.
Tady jsou odpovědi:
1:
-ne, o spojení s Českým cestovatelem neuvažuji, sice to asi možné je, ale Akcent postačí z mnoha důvodů. Předně svoje tempo zrychlit nedokážu, zadruhé mi AKCENT vyhovuje smluvně i volností (viz dále).

2:
Tohle je v nabídce a poptávce netypická situace. Asi jsem zavedený autor, takže spíš s majitelem AKCENTu konzultuji svoje nápady a on většinou kývné; ta konzultace jde (rámcově) v horizontu několika titulů dopředu, byť třeba to, zda napíšu příští rok Jutsko 1916, závisí na prodeji Cušimy (a ten asi dopadá hodně dobře, takže asi napíšu), tj. na zájmu o určité období-téma.

3:
Napoleon v Rusku 2 bude určitě, možná už koncem října, ale spíš v 1. pol. listopadu. Ludvíka jsem dosud neodevzdal, půjde nakladateli do konce října, protože ho pár lidí četlo a opravovalo překlípky i úlety. Asi vyjde až ve 2. pol. 2013, protože předsuneme na 1. polovinu Slavkov, byť jsem teprve (už) u klání Mortier-Kutuzov u Dürnsteinu. Předpokládám skromně, že tahlke kniha bude pro "napoleonisty" hodně velká bomba..., co do podrobností, rozsahu tažení, reálií, map, stránek, atd. v ní bude mnohem víc než ve Slunci nad Slavkovem.

Jiri Pechanec řekl(a)...

Dobry den,

predpokladam, ze znate plachetnici La Grace a mozna jste slysel o tom, ze ztroskotala
http://ceskykorzar.cz/pomozte-zachranit-la-grace/

Nechtel byste pridat informaci o udalosti na Vas blog? Cim vice lidi se o tom dozvi a pripadne prispeje, tim vetsi sance na zachranu.

Dekuji. Neberte to, prosim, jako reklamu. Nejsem s projektem nijak spojen, pouze nadsenec.

Hezky den

Jiří Kovařík řekl(a)...

Máte pravdu, dám!