pátek 27. července 2012

NÁMOŘNÍ MUZEUM V CHARLESTONU

Od Filipa Eichenmana, syna mého kamaráda, mi dorazila série snímků z cest za hranice všedních dnů, podobně jako u nedávných obrázků (které se týkali zpřístupnění USS Iowa) opět zpoza Velké louže a s námořní tematikou, která se týká 2. světové války. Měl to štěstí, že mohl navštívit Patriots Point Naval & Maritime Museum v Charlestonu (South Carolina), domovský přístav v muzeum přeměněné USS Yorktown (CV-10), letadlové lodi třídy Essex, spuštěné v roce 1943 a krom akcí na pacifickém válčišti do roku 1945, v korejské a poté ve vietnamské válce proslulé vyzdvižením modulu Apolla 8. Ze služby byla vyřazena roku 1970 a o pět let později zakotvila tam, kde stojí dnes.
 Krom tohoto nejmohutnějšího exponátu, který lze prolézt na letové palubě i zevnitř, zde kotví i USS Laffey (DD-724), torpédoborec třídy Allen M. Summer, zařazený do služby roku 1944, krom jiného účastník D-Day, který podporoval vylodění na Utah Beach a poté bojoval v Pacifiku.
 Třetím přístupným exponátem, byť se zvolna restauruje, je USS Clamagore (SS-343), dieselová ponorka třídy Balao, zařazená až na konci 2. světové války.
 Smůlu měl Filip, že počasí fotografování příliš nepřálo, i tak ale pořídil unikátní sérii fotografií, za kterou mu děkuji a z níž jsem pro vás pár snímků vybral... A pokud chcete o muzeu vědět víc, prolink na příslušné webové stránky je v nadpisu.

Žádné komentáře: