čtvrtek 3. května 2012

FRANCOUZSKÉ UNIFORMY ALFREDA DE MARBOTA

Národní garda z Avignonu, Paříže a dalších měst
Je velmi těžké zjistit, kdo byl Alfred de Marbot, o němž encyklopedie uvádějí jen to, že šlo o malíře žijícího v letech 1812 až 1865. Těžko říci, v jakém příbuzenském vztahu byl k Jeanu Baptistu Antoinu Marcellinovi de Marbot, proslulému memoáristovi napoleonských válek, pobočníku maršálů Massény a Lannese, veliteli 23. pluku jízdních myslivců. Možná šlo o syna, neboť uvedené memoáry poznamenávají, že se mu syn jménem Alfred narodil právě 16. srpna 1812, kdy už jeho otec bojoval pod maršálem Gouvionem Saint-Cyrem u Polocku,. Stejně tak ovšem mohlo jít o potomka Marcellinova bratra... Jisté je, že  počínaje rokem 1830 vyšla ve Francii kniha Costumes militaires français depuis l´organisation des premières troupes regulières en 1439 jusqu´en 1789 (Vojenské úbory od vzniku prvních pravidelných jednotek...), k níž Alfred de Marbot pořídil litografované ilustrace a již Dunoyer de Noirmont opatřil texty. On sám za nějakých pár let přidal pokračování s názvem Costumes militaires depuis 1789 jusqu´à 1814 a obě knihy (v dalších vydáních někdy i pospojované) tvoří uniformologickou raritu, hodně těžko dostupnou. Myslím, že jsem léty většinu těchto litografií posháněl, nechtějte však na mně vědět, kde a jak, dnes už bych nedokázal odpovědět ani v případě, že bych to byl ochoten prozradit. Některé z nich jste v černobílém provedení viděli v mých knihách a takřka kompletní sada úborů obou kompanií Mousquetaires du Roy, Královských mušketýrů, se objevila v mojí knize Mušketýr v barevné příloze. Spokojte se s ukázkami (poměrně hojnými) z velice rozsáhlého díla zapomenutého a přesto slavného uniformologického kreslíře, které tu přikládám...  
Marbotovo dílo začíná v dobách Karla VII., tedy na sklonku Stoleté války

Ukázka z dob náboženských válek, z časů Jindřicha III. a Jindřicha IV.




Něco málo s doby krále Slunce
Vojáci Ludvíka XV.
Čas revoluce...
...a Bonapartova vzestupu
Krása a sláva císařské gardy...
...a trocha z Velké armády na závěr. O které jednotky jde, to máte francouzsky pod obrázky.


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jeho císařské veličenstvo necht´ promine. Ale pro mě jsou nejkrásnější uniformy z období 18 století - Ludvík XV,Marie Terezie,Friedrich II,......Císařská garda a ostatní jednotky se musí spokojit se stříbrnou pozicí.

Tomáš Kopecký.

Anonymní řekl(a)...

Krása, to u mě vítězí tyto uniformy na plné čáře. Vojáci neměli na sobě nikdy krásnější uniformy, než za jeho císařského veličenstva Napoleona I.

Jožka V.