pondělí 16. ledna 2012

PRAVIDLA VÁLKY: DALŠÍ DOBRODRUŽSTVÍ JACKA STEELA

Od nakladatelství Talpress jsem už před Vánoci dostal informaci o knize, která měla vyjít až v lednu a skutečně se také v těchto dnech na knižních pultech objevuje. Potěšilo mě to, o stejným nakladatelství vydaném románu Muž cti jsem psal v příspěvku z 11. června 2011 (viz http://napoleon-knihy.blogspot.com/2011/06/muz-cti-roman-o-blenheimu.html) a toto je jeho pokračování.
    Vlastně jde o druhý svazek třídílné série britského autora Iaina Galea, tentokrát s názvem Pravidla války a se stejným hlavním hrdinou, anglickým důstojníkem neurozeného původu Jackem Steelem. Píše se rok 1706 a Jack Steel, který získal hodnost kapitána v ožehavé misi jakož i v následující bitvě u Blenheimu (1704), je znovu vržen do víru bojů Války o dědictví španělské a pod velením Johna Churchilla, vévody z Marlborough (předka slavného Winstona) vede své granátníky do dalšího z klíčových střetů této války, bitvy u Ramillies (23. května 1706), kde Marlborough porazil spojená francouzsko-bavorská vojska vévody de Villeroi a kurfiřta Maxmiliána II. Emanuela. Po vítězství se anglo-nizozemská vojska přesouvají směrem ke kanálu La Manche, aby s pomocí britské flotily dobyla strategický přístav Ostende, který je téměř nedobytnou pevností, hájenou nejen francouzskou posádkou, ale i jedním z nejslavnějších korzárů Ludvíka XIV., René Duguay-Trouinem. Hlavní stan vybírá Jacka Steela, aby se zhostil tajné, velmi nebezpečné mise a pokusil se pevnost zpřístupnit spojeneckým vojskům zevnitř. Román, plný dobrodružství a intrik, barvitě a autenticky popisuje jak bitevní vřavu, strategii a dobývání a odstřelování pevnosti, tak vojenské zázemí a rovněž zcela odlišný svět korzárů, kteří byli postrachem své doby.
    Talpress byl tak laskav a poskytl mi v podobě -pdf souboru ukázku v podobě první kapitoly. Přeformátoval jsem její část do podoby tří po sobě jdoucích čitelných obrázků (zvětšit kliknutí...), které vám dají představu o stylu, a do nadpisu vložil kontakt na nakladatelství... Podotýkám, že už četba Muže cti mi dělala radost a těším se i na třetí svazek série s původním titulem Brothers in Arms.
   Iain Gale: Pravidla války (Rules of War) ISBN 978-80-7197-438-3, vázané s potahem, 288 stran, obálka Larry Rostant.

Žádné komentáře: