úterý 22. listopadu 2011

SLAVKOV-AUSTERLITZ 2011

Na pátek 2. prosince 2011, podle republikánského kalendáře na 
11. frimaire roku 220, připadá      206. výročí bitvy tří císařů, bitvy u Slavkova, jedné z nejvýznamnějších, jež se odehrály na dnešním území České republiky a ovlinily dějiny celé Evropy. Připomene ji, jak už se stalo tradicí, bitevní ukázka a rekonstrukce části slavného střetu, která se odehraje (podobně jako v uplynulých letech)  v sobotu 3. prosince v odpoledních hodinách u obce Tvarožná nedaleko motorestu Rohlenka na poli pod Santonem. Následující informace o třídenních akcích, které se od tohoto výročí na různých místech odvíjejí, přebírám ze serveru www.austerlitz.org. Co se mne týče, zúčastním se, podobně jako v minulých letech, v roli komentátora sobotní bitvy, a dovoluji si podotknout, že pokud jste nesehnali moje Waterloo, budete si je moci, stejně jako Slunce nad Slavkovem D. Uhlíře, koupit před bitvou na stánku nakladatelství AKCENT na přistupové cestě k bitevnímu poli, či v sobotu po boji, mezi 17:00 a 19:00, v recepci Centra Bonaparte ve Slavkově na nároží náměstí hned pod zámkem.

Austerlitz 2011
Akce je pořádaná s významnou finanční participací Jihomoravského kraje členy Projektu Austerlitz, AusterlitzPro, městem Slavkov u Brna, obcemi Prace a Tvarožná a Středoevropskou napoleonskou společností ve spolupráci s dalšími obcemi bojiště. Partnerem akce je Czech Tourism. Dlouholetým generálním partnerem je Českomoravský cement, a.s.
Hlavními body programu budou tradičně sobotní bitevní ukázka pod kopcem Santon (14:00), večerní defilé s přehlídkou a ohňostrojem ve Slavkově u Brna (19:30) a nedělní pietní akt na Mohyle míru, místu nejtěžších bojů bitvy tří císařů (10:30).
Scénář bitevní ukázky s komentářem historika a autora oblíbených knih věnovaných napoleonským válkám Jiřího Kovaříka bude inspirován vybranou částí bitvy.
Napoleonem akce Austerlitz 2011 bude po třech letech opět pan Mark Schneider z Virginie, USA. Byl Napoleonem u Slavkova již v letech 2005, 2007 a 2008, a svým vystupováním, fyziognomií a jezdeckým uměním si v této roli získal přízeň účastníků i návštěvníků akcí v celé Evropě.
Plánovaný počet účastníků akce Austerlitz 2011 je 900; jde o členy evropských spolků napoleonské vojenské historie v uniformách armád Francie, Rakouska, Ruska a jejich spojenců, a přijedou kromě České republiky z řady dalších zemí Evropy. Akce se zúčastní také na 50 koní a asi 20 děl.

 PROGRAM AKCE
Pátek 2. prosince 2011
Žuráň, Podolí
17:30 Jiříkovické ohně
Jiříkovice
18:00 Jiříkovické ohně (ve sportovním areálu)
Sobota 3. prosince 2011
Šlapanice
08:00-11:00 Burza militárií v orlovně, Masarykovo náměstí 2
Jiříkovice
10:00 Pietní akt u vstupu do obce a průvod obcí k pomníku Norberta Brassina
Tvarožná, pod Santonem
14:00-15:30 rekonstrukce bitvy tří císařů
Slavkov u Brna
19:30 defilé vojsk zakončené ohňostrojem (20:00)
10:00-17:00 veršované kostýmované prohlídky zámku s Napoleonem
09:00-21:00 tradiční řemeslný a vánoční jarmark (nádvoří zámku, Husova ulice a náměstí)
Neděle 4. prosince 2011
Prace, Mohyla míru
10:30-11:00 pietní akt
Slavkov u Brna
09:00-17:00 prohlídky zámku a podzemí
2.-4. prosince
Vojenská ležení
Stará pošta pozořická, Křenovice, Tvarožná
Zámek Slavkov-Austerlitz
Výstava „Kancléř čtyř panovníků, 300. výročí narození Václava Antonína Kounice"
Výstava „Loutky pro radost z Radosti"
Výstava „Krajka na zámku"
Výstava fotografií z akcí napoleonského re-enactmentu 2011

Akce jsou pořádány Projektem Austerlitz každoročně od r. 1998. Návštěvnost hlavního bodu programu, rekonstrukce bitvy, se pohybuje mezi 5 a 10 tisíci, v roce 2005, kdy se 200. výročí zúčastnilo 3500 „vojáků" z 24 zemí světa, přišlo na 30 tisíc diváků. Akce má značný ohlas v médiích nejen v České republice, ale v celé Evropě, s ohledem na náročnost a rozsah letošního projektu jsou případní noví partneři a sponzoři akce vítáni.
Místa k stání při bitevní ukázce pod Santonem budou bezplatná.
 Informace o dopravě
Organizátor IDS JMK, společnost KORDIS, ve spolupráci s dopravci, zajistí následující posílení dopravy.
Linka 702 v trase Brno, Úzká (u OD TESCO) - motorest Rohlenka. Tato linka bude operativně posilována v uvedeném úseku na základě aktuální poptávky po přepravě řazením dalších autobusů navíc a to ve směru z Brna k motorestu Rohlenka v době od 10:30 do 13:30 a ve směru od motorestu Rohlenka do Brna v době od 15:30 do 17:30. Linka 702 má na trase tyto zastávky: Brno, Úzká - Brno, Autobusové nádraží (jen ve směru z Brna) - Brno, Zvonařka (jen ve směru do Brna) - Brno, Tržní - Brno, Černovičky - Brno, Slatina, sídliště - Šlapanice, Bedřichovice, rozc. - Jiříkovice, motorest Rohlenka. Na lince platí Tarif IDS JMK. Jízdné z Úzké na Rohlenku činí 24 Kč, držitelé předplatních jízdenek pro zóny 100+101 si dokoupí jízdenku za 14 Kč
Pro přepravu návštěvníků ze Slavkova u Brna a Holubic na rekonstrukci bitvy a zpět bude v době od 12:50 do 19:10 mimořádně odkloněna linka 106 obousměrně mezi zastávkami Brno, Tržní a Slavkov u Brna, aut. st. po trase a zastávkách linky 601 (linka 106 tak nebude vedena po dálnici, ale po souběžné státní silnici). Tímto bude zajištěno přímé spojení ze Slavkova u Brna a Holubic k motorestu Rohlenka a zpět. Ze Slavkova u Brna k Rohlence bude linka 106 odjíždět v časech 12:52 a 15:22, zpět z Rohlenky do Slavkova u Brna v časech 15:55 a 18:55. Na lince rovněž platí Tarif IDS JMK. Jízdné ze Slavkova u Brna na Rohlenku činí 24 Kč.

3 komentáře:

roman.ricka řekl(a)...

Zmiňujete knihu Slunce nad Slavkovem na kterou jste dělal "reklamu" tu na blogu skoro přesně před rokem. A jak jsem slíbil, tak jsem i učinil a svazek si pořídil. Právě se blížím ke konci a mohu říct, že je to něco jiného než od Vás. Velice často, někdy mi to přijde až přehnané, ale pravda to dozajista byla, se zde zmiňuje utrpení obyvatelstva, krveprolití apod. Zatímco vylíčení událostí je ve Vašich Napoleonových taženích podrobnější. Prostě víc přitlačeno na vojenské aspekty. Kupodivu jsem snad našel i jednu chybku, kdy autor vkládá maršálu Lannesovi do úst slova jenž patří Lassalovi. To známé "Husar, který nepadne do třiceti, je ulejvák (či havěť)".
Jinak dobrá kniha a já si tím doplnil mezeru ve vzdělání :-)
Do Slavkova se již těším, především na manévry (tedy jestli budou jako vloni) do zámecké zahrady, které byly vloni naprosto v pohádkové krajině parku.

Jiří Kovařík řekl(a)...

To je jen důkaz, že každý píšeme jinak (což je dobře) a mně zajímá víc ta válečná stránka věci. Dušan Uhlíř je velmi erudovaný historik a jeho "Slunce..." v prvním vydání, ještě v éře hluboké totality v edici Archiv blahé paměti (jak říká Čochtan, ještě to mám schované)začalo přitahovat k Napoleonovi mně a spousty dalších. Holt klasika, navíc mnohem lepší než většina podobných zpracování západních včetně Duffyho... Ale téma mě pokouší a já se už dlouho chystám na něco podobného o roce 1805, jako teď bylo Waterloo, dokonce uvažuji o dvou dílech, první do Vídně a za ni, druhý na Moravě... Včetně Itálie, pochopitelně, a "bočních" operacích Neyových, Marmontových či Augereauových. S odbočkami-bloky podobně jako u Waterloo, to se mi zalíbilo. Příští rok ne, ale o rok později už na to nejspíš dojde...

jakub.samek řekl(a)...

Manévry budou, žádné strachy :) snad leda by měly nějaké trakaře padat, to by nás asi otrávilo a odradilo. Ale nemají.

Slunce nad Slavkovem nás k věci mnohé asi přivedlo, tedy mě ano. Přísný pohled ve všech ohledech snese máloco, že ano, tedy ani Slunce nad Slavkovem v řadě míst ne, v každém případě je to ale kniha, která v knihovně českého napoleonisty jednoduše chybět nesmí :)