pondělí 12. července 2010

PORTSMOUTH HISTORIC DOCKYARD

V jednom z níže uvedených článečků jsem nabízel, abyste se podělili o své dojmy z letních cest za historií napoleonskou i nenapoleonskou, převážně však militaristickou, k čemuž jsem zřídil mailovou adresu napoleonknihy@volny.cz. Na ni můžete poslat svoje fotografie a komentáře... Zatím se do ní slétají první pěkné vlašťovky, byť nenapoleonského druhu. Abych vám šel příkladem, vrátím se k loňské i předloňské návštěvě u "Léopard Anglais", jak jim říkal Napoleon, kterému asi označení "lev" připadalo pro ty proklaté "Goddams" příliš vznešené.... Mimo jiné jsme se dostal na místo, které bezpochyby mnozí z vás znáte, do přístavního města a válečného přístavu Portsmouth v Jižní Anglii.

Do Portsmouthu táhne turisty především "Portsmouth Historic Dockyard", rozlehlý areál bývalých doků a velitelství, kde lze ztrávit rozhodně víc než jeden den... Jistěže tu v suchém doku dominuje HMS Victory (obr 4; i se mnou obr 5 :-)), kterou lze prolézt od kýlu po horní palubu a k níž se bezpochyby za čas vrátím samostatným článkem i snímky. Abyste se k ní prodrali od recepce (kde zaplatíte, pokud budete chtít vidět vše a proplavat se i člunem, bez pár centů 20 liber), musíte napravo odolat nepřehlédnutelné HMS Warrior z roku 1860 (obr 3), poslednímu svědku časů "černé floty" královny Viktorie a jedné z prvních paroplachetních obrněných lodí na světě; opět ji máte možnost prolézt celou a srovnání všeho s Nelsonovým trojpalubníkem je víc než fantastické. Kousek vedle HMS Victory se nenápadně skrývá HMS Monitor (obr 6) z doby 1. světové války a proti HMS Warrior velký hangár, v němž je neustále skrápěný trup Mary Rose (obr 7), oblíbené krasavice Jindřicha VIII., která dopadla podobně jako jeho ženy, to jest špatně. Na rejdě před Portsmouthem se totiž při náhlém poryvu větru Léta Páně 1545 potopila a vyzdvižena byla až roku 1982... K tomu připočtěte expozici k Mary Rose a tudorovskému námořnictvu, expozici k lodím i válkám Nelsonových dob, diorama bitvy u Trafalgaru, desítky naprosto dokonalých modelů, několik shopů, kde vás knihy, reprodukce, atd., připraví o další libry, pohled na současné válečné lodě (obr 8) včetně letadlové (pokud zrovna nevyplula). Až doky opustíte, můžete projít velmi příjemným obchodním centrem hned vedle, dorazit ke Spinnaker Tower (obr 2) a za další libry vyjet vzhůru, kde se vám otevře panorama, jež za to stojí (obr 1). Nejvěrnější příznivci císaře Francouzů (Jakub S., etc.) odtud mohou obrátit zrak na jih, přes ostrov Wight teskně vyhlížet směrem k pobřeží Bretaně a přemítat o tom, jak se asi v Anglii cítili zajatí korzáři i kolik toho museli uplavat, když se jim povedlo Britům prchnout... :-)

Pokud chcete vědět o tomto místě víc, prolink na stránky "Portsmouth Historic Dockyard" je opět v nadpisu...

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Shodou okolností jsem se do doků dostal také na počátku tohoto července, a to s Čs. obcí legionářskou v rámci poutě po stopách našich vojáků ve VB (např. oslava 70. výročí příjezdu našich vojáků do Cholmondeley byla užasná, o přítomnosti 90leté lady ani nemluvě). Protože hlavní náplní byla druhá vojna, na starší historii nebylo mnoho času. Jako člen 8. regimentu francouzské armády jsem však nemohl vynechat návštěvu Victory, na kterou jsme však měli jen hodinu čas. Na recepci z nás chtěli napřed vytáhnout 17 liber (jako skupinová sleva), po chvíli hádání a tvrzení, že jako vojáci v uniformách (současných) mámě mít slevu, slečna snížila vstupné na 3,50 a než jsme je stačili vybrat, tak se jí už úplně rozsvítilo a prý máme jako armáda vstup zdarma. Vzhledem k poměru uniformovaní - civilové 1:1 jsme pochopili, že neuniformovanou složku brali jako naše "pucfleky", a tudíž i oni měli vstup zdarma :)
Mj. jako uniformovaní jsme měli vstup zdarma či slevu do více vojenkých muzejí ve VB.
PS: povídání o HMS Victory mají i v češtině, jen si o něj musíte při vstupu na loď říct nebo mít na rukávu naši vlajku :)

Oněgin

Jiří Kovařík řekl(a)...

Já vím, ještě mám to české povídání někde schované a mile mě to překvapilo... Dokonce se ptali What´s your nation, nebo tak něco...Hodina je ovšem bloody málo... Já tam strávil ve dvou letech asi tři a půl dne a to se ještě nedostalo na muzeum ponorek na druhé straně zálivu :-(